آخرین ارسال‌ها

خوش آمدید

اگر شناسه کاربری دارید، خواهشمندیم وارد شوید، اما اگر تاکنون شناسه ای نساخته اید، برایگان به خانواده +۲۰ هزار نفری دادپرور بپیوندید.

پرسش و پاسخ سوال در مورد راه های محدود کردن اراده در عقد جایز

Ameneh-Ghiami

دادپرور ساده
1 آوریل 2012
710
288
4,225
رشت
با سلام خدمت دوستان،
طبق جزوه دکتر رحیمی خجسته، راه های محدود کردن اراده در عقد جایز به دو طریق ممکن است:
1-شرط کردن عقد جایز ضمن عقد لازم
2-شرط کردن عدم امکان برهم زدن عقد جایز ضمن عقد لازم

از دوستان خواهش میکنم که توضیح مختصری در مورد این دو مورد ارائه کنن. چون مطلب برام خوب جا نیفتاده.

حامد عظیمی

مدیر کل سایت
تیم مدیریت
مدیرعامل دادپرور
1 آوریل 2012
782
484
20,100
33
کرج
hamedazimi.me
طبق مندرجات همون جزوه :
توضیح 1 : می توان عقد لازمی که موضوع آن کاملا متفاوت با موضوع عقد جایز است ، منعقد کرد و در ضمن آن به صورت شرط ، عقد جایز ضمن عقد لازم شود. در این حالت ، عقد جایز دیگر وجود مستقل از خود ندارد بلکه اعتبار و حیات خود را از عقد لازم می گیرد و دیگر به راحتی قابل بر هم زدن نیست.
اگر عقد جایز ضمن عقد لازم شرط شود ، باز با موت و سفه و جنون احد طرفین ، این شرط منفسخ می شود.
* مثال برای درک بهتر : « الف » و « ب » قصد دارند عقد وکالتی در مورد انجام بعضی امور توسط « ب » منعقد کنند اما هرکدام از برهم زدن عقد توسط طرف دیگر در هراس هستند. همچنین این دو قصد دارند در مورد یک خانه ی قدیمی عقد بیعی منعقد کنند. در نتیجه : عقد بیع منعقد می کنند نسبت به خانه با این شروط :
الف - « الف » خانه را تا یک ماه دیگر به « ب » تحویل دهد
ب – سند خانه حداکثر تا دو ماه دیگر تنظیم شود
ج – دوسوم ثمن معامله هنگام تنظیم سند به نام « ب » و الباقی در زمان تحویل خانه پرداخت شود
د - « الف » به « ب » وکالت داد که در انجام بعضی امور ، « ب » وکیل او باشد.
توضیح 2 : در این حالت ، یک عقد جایز منعقد می شود ، پس از گذشت مدت زمانی ، عقد لازمی بین طرفین عقد جایز منعقد می شود که در ضمن آن عقد لازم ، امکان بر هم زدن عقد جایز منعقد شده از یک یا هر دو طرف عقد سلب شود

اگر عقد لازم ، به طریقی منحل شود ، عقد جایز از بین نمی رود و پابرجا می ماند و تنها عدم امکان برهم خوردن آن که به صورت شرط ضمن عقد لازم بود ، از بین می رود و مجددا با عقد جایر قابل انحلال مواجه هستیم.

* مثال : « الف » و « ب » عقد عاریه ای منعقد می کنند نسبت به خودروی « ب » ، بعد از مدتی ، « ب » از خودنویس « الف » خوشش می آید و طالب آن می شود. « الف » نیز موافقت می کند که خودنویسش را به « ب » بفروشد به مبلغ 00/100 تومان به شرطی که « ب » عقد عاریه را تا 6 ماه برهم نزند. و « ب » نیز موافقت می کند.[SOURCE]
تفاوت روش 1 و 2 :
در حالت اول ، عقد جایز وجود خارجی ندارد بلکه با عقد لازم به وجود می آید و اعتبار و حیاتش را از آن می گیرد .
اما
در حالت دوم ، قبل از انعقاد عقد لازم ، عقد جایز وجود دارد اما بعدا در عقد لازم ، اراده طرف یا طرفین بر انحلال آن محدود می شود.
[/SOURCE]

واپسین ویرایش:

حامد عظیمی

مدیر کل سایت
تیم مدیریت
مدیرعامل دادپرور
1 آوریل 2012
782
484
20,100
33
کرج
hamedazimi.me
به نظرم توضیحاتش کامل بود
اما یه نکته ای که به ذهنم میرسه اینه که :
[TAVAJOH]در "شرط کردن عقد جایز ضمن عقد لازم " اگر عقد لازم ما از بین بره ، عقد جایز هم از بین میره.چون اون عقد جایز شرط شده بود.اما حالا که عقد لازمی نمونده پس عقد جایز (که شرط شده بود ضمن عقد لارم) هم از بین میره
اما
در "شرط کردن عدم امکان برهم زدن عقد جایز ضمن عقد لازم" با ازبین رفتن عقد لازم ، عقد جایز هنوز پا برجاست.چرا که ما خود عقد رو ضمن عقد لازم شرط نکرده بودیم.بلکه فقط شرط کرده بودیم که نشه برهم زد[/TAVAJOH]

واپسین ویرایش:

Bahare Keykhaey

دادپرور ساده
1 آوریل 2012
154
25
4,160
زاهدان
talar.dadparvar.ir
توضیحات آقای عظیمی خیلی جامع هست من با وجود این نظر ارزشمند نظری نمیدم و با اقای عظیمی موافقم

• آغازگر گفتمان

Ameneh-Ghiami

دادپرور ساده
1 آوریل 2012
710
288
4,225
رشت
[FONT=ziba_font]پس با اجازه دوستان چیزی رو فهمیدم میگم تا اگه اشتباه بود خودتون اصلاح کنین:
توو حالت اول عقد لازم رو منعقد میکنیم بعدا عقد جایزی رو که مدنظرمون بوده در ضمنش قرار میدیم
توو حالت دوم عقد جایز رو قبلا منعقد کردیم. حالا یه عقد لازم رو منعقد میکنیم و در ضمن این عقد لازم شرط میکنیم که اون عقد جایز به هر دلیلی نتونه فسخ بشه.
درسته؟[/FONT]

Bahare Keykhaey

دادپرور ساده
1 آوریل 2012
154
25
4,160
زاهدان
talar.dadparvar.ir
عقودی که نسبت به یک طرف جایز و نسبت به طرف دیگر لازم هستند فقط از جهت مختار بودن طرفین لازم و جایز تلقی میشوند این رو میشه باز کنید؟؟؟؟؟

حامد عظیمی

مدیر کل سایت
تیم مدیریت
مدیرعامل دادپرور
1 آوریل 2012
782
484
20,100
33
کرج
hamedazimi.me
[FONT=ziba_font]پس با اجازه دوستان چیزی رو فهمیدم میگم تا اگه اشتباه بود خودتون اصلاح کنین:
توو حالت اول عقد لازم رو منعقد میکنیم بعدا عقد جایزی رو که مدنظرمون بوده در ضمنش قرار میدیم
توو حالت دوم عقد جایز رو قبلا منعقد کردیم. حالا یه عقد لازم رو منعقد میکنیم و در ضمن این عقد لازم شرط میکنیم که اون عقد جایز به هر دلیلی نتونه فسخ بشه.
درسته؟[/FONT]

کاملا درسته
(آدم چهار تا دانشجو مثل شما داشته باشه ، مدنی 3 رو توی 5 جلسه میبنده !!! )

• آغازگر گفتمان

Ameneh-Ghiami

دادپرور ساده
1 آوریل 2012
710
288
4,225
رشت
عقودی که نسبت به یک طرف جایز و نسبت به طرف دیگر لازم هستند فقط از جهت مختار بودن طرفین لازم و جایز تلقی میشوند این رو میشه باز کنید؟؟؟؟؟

[FONT=ziba_font]"از جهت مختار بودن" یعنی اینکه برای طرفی که جایز تلقی میشه این اختیار در نظر گرفته میشه تا هر وقت که خواست عقد رو به هم بزنه [/FONT]
[FONT=ziba_font]اما یه استثاء رو دکتر خجسته مطرح کردن که درسته عقود جایز با سفه، جنون ، حجر و فوت به هم میخورن ولی اینجا اینطور نیست و اگر حالات مذکور واقع بشن. عقد کما فی السابق پابرجاست و تعهد و تکلیف طرفی که عقد نسبت به اون لازم بوده سر جایش هست.[/FONT]

Bahare Keykhaey

دادپرور ساده
1 آوریل 2012
154
25
4,160
زاهدان
talar.dadparvar.ir
به نظر من توی مورد اول میشه گفت که اون عقد لازمی که اول شرط شده و سپس عقد جایز عقد لازم که به هم بخوره چون شروطش به هم وابسته هستن عقد جایز دیگه دلیلی نداره که بمونه پس عقد جایز هم به هم میخوره اما توی مورد دوم این عقد به صورت شرط هست و به صورت عقد نیست

• آغازگر گفتمان

Ameneh-Ghiami

دادپرور ساده
1 آوریل 2012
710
288
4,225
رشت
کاملا درسته
(آدم چهار تا دانشجو مثل شما داشته باشه ، مدنی 3 رو توی 5 جلسه میبنده !!! )
[FONT=ziba_font]پس توو حالت اول ما با یک عقد روبرو هستیم
در حالی که در حالت دوم دو تا عقد کاملا مستقل رو پیش رو داریم!!![/FONT]

• آغازگر گفتمان

Ameneh-Ghiami

دادپرور ساده
1 آوریل 2012
710
288
4,225
رشت
به نظر من توی مورد اول میشه گفت که اون عقد لازمی که اول شرط شده و سپس عقد جایز عقد لازم که به هم بخوره چون شروطش به هم وابسته هستن عقد جایز دیگه دلیلی نداره که بمونه پس عقد جایز هم به هم میخوره اما توی مورد دوم این عقد به صورت شرط هست و به صورت عقد نیست

[FONT=ziba_font]میشه بیشتر توضیح بدین. متوجه منظورتون نشدم![/FONT]

Bahare Keykhaey

دادپرور ساده
1 آوریل 2012
154
25
4,160
زاهدان
talar.dadparvar.ir
گفتم توی مورد دوم شرطی ضمنش جاری شده و عقد نیست در صورتی که توی مورد اول عقد هست شروط ضمن عقد رو که داریم دیگه این شروط شروط باطل مبطل عقد و شروط باطل غیر مبطل عقد هستند که اگر این شروط باطل و مبطل عقد باشند که عقد باطل میشه و میره و اگر باطل غیر مبطل باشند عقد سر جاشه فقط شرط باطل میشه و عقد سر جاشه

• آغازگر گفتمان

Ameneh-Ghiami

دادپرور ساده
1 آوریل 2012
710
288
4,225
رشت
گفتم توی مورد دوم شرطی ضمنش جاری شده و عقد نیست در صورتی که توی مورد اول عقد هست شروط ضمن عقد رو که داریم دیگه این شروط شروط باطل مبطل عقد و شروط باطل غیر مبطل عقد هستند که اگر این شروط باطل و مبطل عقد باشند که عقد باطل میشه و میره و اگر باطل غیر مبطل باشند عقد سر جاشه فقط شرط باطل میشه و عقد سر جاشه

[FONT=ziba_font]ممنونم از توضیح خوبتون[/FONT]

حامد عظیمی

مدیر کل سایت
تیم مدیریت
مدیرعامل دادپرور
1 آوریل 2012
782
484
20,100
33
کرج
hamedazimi.me

من صدای خود "دکتر حسین رحیمی خجسته" رو براتون پیوست کردم.دقیقا همین قسمت رو دارن توضیح میدن.دانلود کنید گوش کنید
کامل و دقیق توضیح میدن.

فایل های ضمیمه

• Audio.zip
    3.8 مگابایت · نمایش‌ها: 16
  • آغازگر گفتمان

Ameneh-Ghiami

دادپرور ساده
1 آوریل 2012
710
288
4,225
رشت
من صدای خود "دکتر حسین رحیمی خجسته" رو براتون پیوست کردم.دقیقا همین قسمت رو دارن توضیح میدن.دانلود کنید گوش کنید
کامل و دقیق توضیح میدن.
[FONT=ziba_font]ممنون جناب عظیمی، توضیح مفیدی بود.
واقعا استفاده کردم.[/FONT]

حامد عظیمی

مدیر کل سایت
تیم مدیریت
مدیرعامل دادپرور
1 آوریل 2012
782
484
20,100
33
کرج
hamedazimi.me